Welke rechten heb je als je een ongeval hebt met een, of als zwakke weggebruiker

Al gebruik ik het woord zwakke weggebruiker niet graag, wanneer het om een ongeval met verwondingen gaat zijn voetgangers en fietsers jammer genoeg wel de zwakkere in het verhaal.

Net hiervoor heeft de regering een wet  (ARTIKEL 29BIS WAM) : Zwakke weggebruikers – foutloze aansprakelijkheid

Wat houdt dit nu juist in, want hier bestaan toch heel wat misverstanden over.

 • Het moet gaan om de ruime betekenis van een verkeersongeval
 • Betrokkenheid van een “zwakke weggebruiker”
  • voetgangers (of daarmee vergelijkbare weggebruikers: personen die een kruiwagen, een kinderwagen, een invalidenvoertuig of enig ander voertuig zonder motor, dat niet meer ruimte nodig heeft dan een voetganger, voortduwen en personen die met de hand een fiets of een tweewielige bromfiets voortduwen)
  • personen met een handicap die zich met een manuele of een elektrische rolwagen verplaatsen, die niet sneller dan stapvoets rijdt
  • fietsers
  • passagiers van een motor- of een spoorvoertuig.
 • Er moet een motorrijtuig bij betrokken zijn
 • Fout slachtoffer heeft geen invloed (muv onverschoonbare fout, dus bvb geen voetganger die opzettelijk onder een auto of trein loopt, of een afgesloten spoorovergang negeert)

De automatische vergoeding slaat enkel op lichamelijke schade (en het overlijden) en schade aan kleding en functionele prothesen (= bril, hoorapparaat …) en  zal de bonus malus niet verhogen.

Zij geldt NIET voor andere materiële schade. Het is de aansprakelijkheidsverzekeraar van het bij het ongeval betrokken motorrijtuig die de vergoeding aan het slachtoffer uitbetaalt.

Als meerdere verzekeringsmaatschappijen bij het ongeval betrokken zijn, worden zij allemaal verondersteld het slachtoffer integraal te vergoeden. De zwakke weggebruiker moet echter ZELF de vergoeding aanvragen bij de verzekeringsmaatschappij van het bij het ongeval betrokken voertuig. Een medische expertise is nodig om de lichamelijke schade te evalueren.

Voor alle andere schade, aan voertuigen of fiets, zal het ongeval zoals normaal worden geëvalueerd en de schuldvraag worden bepaald volgens het burgerlijk recht, en de schuldige voor of zijn verzekering voor de kosten opdraaien. Eventuele bekeuringen kunnen ook aan de fietser worden opgelegd indien deze dus bvb gedronken had of een fout heeft gemaakt?

Dus laat ons duidelijk zijn,
de zwakke weggebruiker is niet altijd in zijn recht!!!

 

Het beeld is vrij van auteursrechten vrijgegeven onder Creative Commons CC0. PXHere

 

Reacties zijn gesloten.