Het milieu, de leefwereld van onze toekomst

Deze dagen staan de kranten er vol van, en onze TV journaals beginnen elke week na de betogingen van de klimaatbrossers over onze jongeren die in telkens weer grotere getallen opkomen voor ons milieu, hun toekomst.

Wat begon met een paar honderd leerlingen is nu al uitgegroeid tot een protest van 35.000 jongeren die luidkeels om actie vragen.

Als politiekers nu repliceren dat ze al héél wat stappen hebben genomen heb ik soms toch mijn vragen.

  • Betonstop tegen 2040, geeft heel wat investeerders deze periode nog de kans om zo veel als mogelijk bouwprojecten op te starten.
  • Elektische voertuigen, de revelatie tegen uitstoot, maar hebben we er goed bij stil gestaan dat ook zij bij het rijden stof veroorzaken en dat de productie van of afbraak van de nodige batterijen ook een héél zware belasting is van ons milieu?

Kleine acties kunnen nu direct al, en zouden ook een verschil kunnen maken op lange termijn

  • snelheidsbeperkingen opleggen en handhaven, wat snelheidsverlaging beperkt ook de CO2-uitstoot
  • vanaf morgen verbieden dat winkel die nog plastiek zakken aan hun klanten kunnen aanbieden

Geen wetten schrijven voor binnen 1-5-10 jaar, maar voor morgen.

Ik bewonder deze jeugd die voor zijn ideeën en zijn toekomst durft opkomen, al hoop ik zoals zovelen met mij, dat ze dan ook straks na het betogen nadenken over hoe ze ons milieu belasten.
En wat is nu juist spijbelen, mag het, kan het? (bekijk het filmpje met de mening van Rik Torfs en Nic Balthazar)

Ik elk geval is er dringend nood aan actie, niet binnen 10 jaar , maar morgen.  Knopen moeten nu doorgehakt worden en de beslissingen moeten morgen in voege treden. Lange termijn denken met beslissingen die nu moeten gelden.
We hebben geen 10-20-30 jaar tijd meer, als  we op deze tred verder gaan is het tegen dat de maatregel in voege is al veel te laat.

De klimaatjongeren weten al hoe laat het is: nog net niet te laat. Wél de hoogste tijd om de verkozen én onverkozen machthebbers uit hun comfortzone halen, vooraleer het klimaat dat met iedereen doet. (de andere Kris Peeters)

 

 

Reacties zijn gesloten.