Fietsoversteekplaatsen : verschillende regels naargelang de weg

Al verschillende malen breek ik er mijn hoofd over dat leesbaarheid van de Vlaamse wegen echt onduidelijk is.

Hoe kan je aan (jonge) bestuurders van fiets en andere voertuigen uitleggen hoe ze zich tov elkaar moeten gedragen wanneer op elke rotonde of kruispunt een andere regel geld.

Voorrang voor fietsers, al dan niet doorbroken lijn naast het fietspad, fietssuggestiestrook …. elke gemeente hanteert dan ook nog eens zijn eigen kleurregels. Een algemeen opgelegde regel is er niet ivm kleuren, alleen is er het Vademecum Fietsvoorzieningen met ‘tips’.

 

 

Maar wat zegt nu het verkeersreglement?

 • Op fietsoversteken, met onderbroken lijnen, hebben fietsers voorrang.

  Fietsoversteek Leirekensroute Aalst


  Rotonde De Haring Aalst – N45

 • Op fietsoversteekplaatsen, aangeduid met vierkanten of punten, hebben fietsers geen voorrang, en dit wordt vaak, maar niet altijd, nog extra benadrukt door haaientanden of een omgekeerde driehoek.

  Rotonde Albatros N45 Aalst

 • Een fietssuggestiestrook is geen fietspad! Fietssuggestiestroken worden aan de zijkant van de weg aangebracht in een andere kleur dan de rijbaan (grijs, groen, oker of rood) of in andere materialen gemaakt. Soms zie je ook fietspictogrammen op de grond.
  Een gekleurde strook op de weg zonder wegmarkeringen of verkeersborden is geen fietspad, maar een fietssuggestiestrook, en fietsers zijn niet verplicht deze te volgen, en auto’s mogen er op rijden of parkeren indien er geen parkeerverbod geld.

En om de verwarring nog groter te maken, bovenste 2 foto’s zijn van 2 rotondes op 1 weg (N45 aalst), één met voorrang, en één zonder.

 

Kan U nog volgen?

of is er hoogtijd een algehele regel nodig voor Europa, die het voor iedereen gemakkelijker maakt om de verkeersreglementering te volgen?

een belangrijke zaak, wees hoffelijk in het verkeer,

hou oogcontact met andere bestuurders,

en agressiviteit lost niets op!

 

foto : blog.allsecur.nl

Reacties zijn gesloten.