De rem op prioriteiten, of schuldig verzuim.

Zoals zo vaak in Vlaanderen of België is wat de volksmond zegt weer maar eens uitgekomen.  Er moeten eerst doden vallen voor er (terug) in actie wordt geschoten.

Alleen is het ook dit maal weer héél pijnlijk voor de familie, en super jammer dat een kind van 16j hierbij het leven heeft moeten laten.

Plots komt het dossier met de 22 zwarte punten in Vlaanderen weer boven, en plots komt weer de belofte van de bevoegde minister om er héél snel iets aan te doen.
Jaren zijn deze punten gekend, en de laatste zijn al in 2016 opgelijst, punten waar het niet alleen voor de actieve weggebruiker gevaarlijk is.

Plots komt dan gisteren het nieuws

Gevaarlijke kruispunten wegwerken: het is in Vlaanderen werk van lange adem. ‘Onteigeningen zullen we harder doorduwen’, belooft bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) nu. (de Standaard)

Is dit niet jammerlijk laat? en trouwens, als ik elke fietser over zijn omgeving vraag, zijn er niet meer dan 22 zwarte punten.
Punten waar misschien (nog geen) dodelijke ongevallen zijn gebeurd, maar die dringend moeten worden aangepakt. Punten waar je als actieve weggebruiker niet op een normale manier durft oversteken, omdat je weet dat de kans op een ongeval of agressieve reactie van de gemotoriseerde weggebruikers héél groot zijn.

Jaarlijks worden er miljoenen gespendeerd aan de auto, de bedrijfswagen, …., maar zou het niet aangenamer zijn indien deze ipv gewoon op te souperen, zouden worden gebruikt aan degelijke investeringen in onze veiligheid en toekomst?

Deze investeringen blijken héél dringend nodig, en daar is iedereen het schijnbaar eens over, maar waarom gebeuren ze dan zo traag? Is dit de rem op de investeringen, of gewoonweg schuldig verzuim?

Ook de berichtgeving dat een groot deel van de “zwarte punten” plots geschrapt worden, wegens te duur om her aan te leggen lijkt mij een nogal lugubere gedachte, is een mensenleven niet meer waard? (HLN 22/02/2018)

En een problematiek die we ook niet mogen vergeten is die van de Dode Hoek. Wanneer komt er eindelijk een wettelijke verplichting op de nodige aanpassingen van vrachtvervoer om dit ook eindelijk weg te werken?

Combinatie zwart kruispunt en dode hoek is geen schuldig verzuim meer, maar erger…

#wecycletoo

laat de gedachte de politieke wereld wakker schudden, en eindelijk de gepaste actie ondernemen, waar zovele mensen om smeken sinds jaren.

 

Reacties zijn gesloten.